Anna-Karin Hempel
15999
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15999,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-1.0,qode-theme-børsdamer,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

About This Project

ANNA-KARIN HEMPEL

Aksje- og kredittanalytiker i Arctic Securities med fokus på eiendom på aksjesiden og high yield på kredittsiden. Hun har de seneste årene vært i både Kapitals- og Prosperas rankinger over Norges beste analytikere.
When in doubt, stay out! Gjør alltid en grundig analyse av selskapet.

SØVN OG MORGENRUTINER

Nå som det har vært sommer har jeg stått opp senere enn vanlig, men normalt ringer vekkerklokken seks på jobbdagene. Dagen starter med at jeg sjekker mailen før jeg hopper i dusjen som alltid avsluttes med 40 sekunder under iskaldt vann for at jeg skal våkne til liv. Deretter lager jeg en ferskpresset grønnjuice – det føles bra å starte dagen med masse vitaminer – før jeg går til jobben. Spaserturen tar mindre enn 15 minutter, men det er fint å få litt frisk luft og røre på seg med tanke på at større deler av dagen normalt sett er foran dataskjermen.

 

Jeg kommer som oftest på kontoret rundt syv (tidligere om det er rapporteringsdag), slik at jeg rekker å få med meg siste nytt i markedet samt drikke en kopp te og spise frokost før aksjemorgenmøtet som starter halv åtte, og obligasjonsmøtet som starter 45 minutter senere. Dersom det har kommet viktige nyheter eller informasjon om selskapene som jeg dekker, skriver jeg en nyhetsmelding som sendes ut til våre kunder og kommenterer det på morgenmøtene. Mye av tiden før børsen åpner går med til å forberede en morgenmail som vi i kreditteamet sender ut hver dag.

 

Akkurat nå venter jeg ivrig på at Q2-rapporteringen skal komme i gang igjen. Av de 20+ selskapene som jeg dekker, har ca halvparten fremdeles ikke rapportert. Det blir dermed full fart fra og med midten av august! Utover dette skriver jeg «case refreshers» som jeg går gjennom på morgenmøtene slik at meglerne er oppdatert på mine selskaper, samtidig som jeg også jobber med vår omfattende ukesrapport.

 

Jeg håper for øvrig at primærtransaksjonsmarkedet snart kommer i gang. Å jobbe med nye obligasjonsdealer synes jeg nemlig er veldig morsomt!

 

 

 

 

INVESTERINGER

Jeg leser mer eller mindre alt jeg kommer over, og med en aksjeinteressert mamma abonnerte vi på forskjellige aviser og tidsskrifter om privatøkonomi som jeg bladde i da jeg var yngre. Å investere i ulike selskap virket interessant, og jeg kjøpte mine første aksjer da jeg gikk på gymnaset – med blandet resultat.

 

Nå har jeg investeringer i norske-, svenske- og amerikanske aksjer, både noterte og unoterte, samtidig som jeg har en del i diverse fond. Mye av min egenkapital har dog gått med til leilighetskjøp, så min investeringsportefølje er relativt begrenset. Med tanke på at jeg jobber som analytiker, innebærer det strenge regler på hva jeg får investere i og ikke. Alt jeg gjør må godkjennes av vår compliance-avdeling, og eksempelvis får jeg ikke investere i de selskapene jeg selv har dekning på.

 

Frem til nylig hadde vi som jobber i Arctic ett års bindingstid på våre investeringer, noe som er en veldig lang periode i et aksjeperspektiv (mye kan hende på tolv måneder – se på Norwegian og XXL). Bindingstiden er nå nede på tre måneder og dette muliggjør litt andre former for investeringer. Jeg er nok en relativt risikoavers person og investerer langsiktig kun i selskaper som jeg forstår og kjenner godt, som har produkter jeg liker, og som jeg kjenner meg trygg på å eie over lang tid. Når det er sagt har jeg også noen få aksjer med høyere risikoprofil, og i tillegg har jeg investert i oppstartsselskaper. Eksempelvis gikk jeg inn i FJONG for to år siden. Jeg liker både forretningsideen og gjenbruksaspektet, og i tillegg har jeg stor tillit til Sigrun Syverud – en av gründerne som jeg mener gjør en kanonjobb som CEO.

 

Min verste investering var da jeg som student kjøpte aksjer i et svensk legemiddelselskap, Diamyd Medical, som utviklet diabetesvaksine. En av mine venner mente det var et supercase – og det hadde det også vært – men det gikk raskt utfor etter dårlige nyheter relatert til vaksinen og det hele endte med en full restrukturering av gruppen. Av dette lærte jeg at historisk avkastning definitivt ikke er en garanti for fremtidig avkastning, og at man ikke skal stole blindt på andres gode idéer uten å først gjøre en grundig jobb selv.

 

Det er for øvrig alltid bra å holde seg oppdatert på hva som skjer i markedet gjennom ulike aviser og tidsskrifter, og jeg anbefaler alle å lese «The Intelligent Investor» av Benjamin Graham, «Barbarians at the Gate» av Bryan Burrough og klassikeren «Reminiscences of a Stock Operator» av Edwin Lefèvre. Michael Lewis har også skrevet interessante bøker vel verdt din tid.

 

 

 

 

 

 

 

TRE RÅD TIL DEG SOM VIL STARTE MED INVESTERINGER

Uten erfaring kan kapitalmarkedene kanskje virke både kompliserte og litt skremmende for mange, men det er utrolig morsomt og spennende når du først kommer i gang. Prøv deg frem og lær deg om investeringer og kapitalmarkedene «mens veien blir til».

 

  1. Ikke invester mer enn du har råd til å tape, og ikke legg alle eggene i samme kurv. Diversifisering er viktig, det være seg i forhold til geografi, industri, sektor og selskap. Ved å investere i eksempelvis fond får du en automatisk diversifiseringseffekt, så det kan også være et bra alternativ. Om du har en kortere plasseringshorisont, sats på likvide aksjer slik at du raskt kan komme deg inn og ut av posisjonene dine. Sørg dessuten for å ha en økonomisk buffer i tilfelle noe uventet skulle skje.

 

  1. Sats på selskap som kan vise til en stabil inntjening og bra utbyttekapasitet, og som har lav prising (ikke lett, men det er en god målsetting).

 

  1. En gammel klassiker – «when in doubt, stay out!». Gjør alltid en grundig analyse av selskapet. Forstår du ikke forretningsmodellen, er eier- eller lederstrukturen uryddig eller er det noe som du ikke er komfortabel med, velg heller en annen investering.

 

 

 

 

 

 

 

 

Category
Portett