Ingrid Teigland Akay
16018
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16018,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-1.0,qode-theme-børsdamer,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

About This Project

INGRID TEIGLAND AKAY

Lege, investor og gründer av venturefondet Hadean Ventures
Helse- og livsvitenskapssektoren er et komplekst område som krever mye tid å sette seg inn i. Invester gjerne med noen som har kompetanse i sektoren og les deg opp på det du kan.

SØVN OG MORGENRUTINER

– Jeg står opp mellom 6.30 – 7.00 når jeg ikke reiser, da begynner jeg med første emails. Jeg har ingen spesielle morgenritualer, men som regel inngår frokost og tur innom skole og barnehage før jeg kommer meg på kontoret. Ofte går turen til Gardermoen før det blir lyst…

 

INVESTERINGER

Du er utdannet lege og jobber nå som sjef i venturefondet Hadean Ventures. Fortell om veien dit.
– 
Jeg har alltid hatt interesse for finans. I 2012 kom ideen om å starte eget fond. Hadean Ventures er en fondsforvalter innen helse som jeg startet etter å ha jobbet flere år innen venture in London. Det er veldig få nordiske venturefond innen helse, så her så jeg gode muligheter, særlig basert på at kvaliteten på forskningen i Norden er i verdensklasse og det har kommet en stor tilvekst av oppstartsselskaper innen helse.

 

I 2017 lanserte hun Hadean Ventures sammen med kollegaene Walter Stockinger, Mirela Brox og Siro Perez. «Hadean» står for en av de geologiske periodene da Jorda gikk fra å være gass til en fast planet. Det er noe de håper å gjøre med oppstartsselskaper – fra en sky og idé til en solid forretning (kilde: “Det er i Norge det skjer” DNX Studio/StartUp Extreme).

 

– Jeg jobber med å vurdere flere investeringscaser parallelt. I det inngår arbeid som analyse av forskningsdata, patenter, markedspotensiale osv. Jeg jobber også tett med et par av våre porteføljeselskaper – først og fremst gjennom styrearbeid. Strategien er å investere i ulike lifescience- og helseteknologi oppstartsselskaper fra hele Europa. Likevel er det i Norden vi ser en overvekt av lovende bedrifter som trenger hjelp og kapital til å vokse globalt. Det er derfor ikke tilfeldig at hovedkontoret er i Oslo. Det er mange spennende selskaper i Norden, men få aktører som investerer.

 

Hvordan jobber Hadean Ventures med ESG (Environmental, Social, Governance) og finnes det bærekraftige investeringer innen helse og life science-sektoren? 
– Absolutt – det er egentlig få selskaper som faller utenom i vår sektor. Aspekter som er særlig relevant for oss er innen governance: fokus på mangfold, etisk behandling av dyr (dyreforsøk) og avfallshåndtering (kjemi). Gjennomgående er det jo at selskapene vi jobber med har et mål å utvikle nye medisinske behandlinger for å forbedre folks helse – et av FNs viktigste utviklingsmål.Vi har mye fokus på ESG aspekter – i vår vurdering av nye investeringer inngår en ganske omfattende ESG due diligence. Hvis svake sider identifiseres, så jobber vi med å forbedre disse.

 

I en rapport fra Menon Economics pekes helsenæringen ut som en av fremtidens store eksportnæringer i Norge. Hvordan jobber dere med selskaper som skal vokse internasjonalt og til det globale marked? «Forstår» markedet selskapene og hva de driver med?
– Alle våre selskaper utvikler produkter for et globalt marked og er internasjonale fra dag en. Dette kommer til uttrykk gjennom internasjonale team, studier og regulatoriske strategier fokusert på hele Europa og Nord Amerika (til dels Asia). Vi har et misunnelsesverdig klima for gründere innen helse. Vi har hatt årtier med betydelig statlig investeringer i forskning og fremvekst av et imponerende forskermiljø. Farmasibedriften Algeta er den største av flere norske suksesser innen helse. Det er flere der ute og det er naturligvis et mål å slå den rekorden. Generelt kan jeg si at selskaper innen helse er svært komplekse og det er vanskelig for en generalist å få et fullstending inntrykk. Det krever mye tid til å sette seg inn i sektoren. Invester gjerne sammen med noen som har kompetanse i sektoren og les deg opp på det du kan.

 

Hva investerer du i – og til? 
– Jeg investerer i dag profesjonelt i private startups innen helse som utvikler nye medisinske produkter. Da jeg startet med å investere så gikk det mest i børsnoterte selskaper innen forskjellige sektorer. Jeg bruker min bakgrunn som lege hele tiden. Det samme gjelder kollegene mine som har mer akademisk bakgrunn innen ulike fagfelt. Helsesektoren er omfattende og komplekst. Det er verdien med å være såpass spesialiserte investorer. Vi kan sette oss raskt inn i ulike case, analysere i dybden og bruke et stort internasjonalt nettverk for å vurdere om det er noe vi skal investere i.

 

Og din dårligste økonomiske investering?
– Jeg har en suboptimal track record når det gjelder å investere i egen garderobe. Det henger for mye i skapet som aldri er blitt blir brukt.

 

Har du noen bøker om investeringer du anbefaler?
– Blant interessante bøker jeg har lest nylig vil jeg nevne Bad blood: Secret and Lies in a Silicon Valley startup. En interessant historie fra virkeligheten om store investeringer i et luftslott.

 

TRE RÅD TIL DEG SOM VIL STARTE MED INVESTERINGER

 

– Det blir et råd. Tenk på at din portefølje skal ha en sammensetning som passer din økonomi mtp – risikonivåer, likviditet og tidshorisont.

 

 

 

 

 

 

 

 

Category
Portett