Linnéa Schmidt
16044
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16044,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-1.0,qode-theme-børsdamer,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

About This Project

LINNÉA SCHMIDT

Kreftforsker, forfatter, spaltist i Göteborgs-Posten og Aktiespararen. Driver facebookgrupper Moneypenny i Sverige, Danmark og Norge sammen med Ann-Christina Lykke, Beate Engelschiön og Anna Brännhult.
Betal deg selv først. Spar minimum 10% av lønnen din og overfør disse direkte til aksjesparekonto når lønnen kommer.

SØVN OG MORGENRUTINER

Når står du opp?
– Før jeg fikk datteren min (15 mnd gammel) stod jeg opp rundt 06.00, spiste frokost og jobbet med mine investerings-communities i Sverige og Danmark til jeg dro på jobb. Nå er jeg oppe tidligere, rundt 05.00, og jeg er glad om jeg rekker å få i meg en varm, kopp kaffe. Jeg får gjort en del investeringsarbeid på bussen til jobben. Søvn er viktig for meg og jeg legger meg ofte i 21-tiden.

 

 

JOBB

Når starter arbeidsdagen – og hva driver du med akkurat nå?

– Jeg er på jobb mellom 07-08.00. For tiden arbeider jeg som kreftforsker i Ålborg.

 

En dag i uken og ellers på fritiden jobber jeg for å øke økonomisk forståelse blant kvinner – ”Economic empowerment of women”. Dette gjør jeg gjennom å blogge på www.zacerol.com i Sverige og www.moneypennyandmore.dk i Danmark, samt gjennom tilhørende ”Moneypenny”-facebookgrupper i både Sverige med ca 140.000 medlemmer. I Danmark og Norge er vi ca 10 000 medlemmer.

Det er fantastisk å få muligheten til å følge med i diskusjoner, påvirke, inspirere, hjelpe og høre på andre kvinner fortelle om sin økonomi eller investeringsreise.

 

INVESTERINGER

Hva investerer du i?
– Jeg investerer primært i indeksfond og jeg sparer til økonomisk frihet, med det tenker jeg på trygghet og frihet som gjør at jeg kan velge å arbeide med det jeg vil. Jeg har i tillegg en del utbytteaksjer i portefølje. Utbytteaksjer gir en stabil inntekt, hvor utbytte kan reinvesteres og bli et enda større utbytte til neste år.

 

Hvordan startet du å investere?
– Jeg startet å investere etter at jeg kjøpte min første leilighet. Å se et så stort boliglån fikk meg til å se innse hvor lite jeg kunne om egen økonomi, og det motiverte meg til å ta kontroll over økonomien og starte med investeringer. Jeg ante ikke hvor engasjert jeg kom til å bli!

 

Hva er din investeringsstrategi?
-Investeringsstrategien min baserer seg primært på en god aksjespredning globalt, høy andel indeksfond og fast sparing hver måned. Jeg har en langsiktig portefølje, og i tillegg en portefølje hvor jeg tar mer risiko og kan leke litt mer med. Min indeks- og utbytteportefølje bidrar til at jeg ikke trenger å følge slavisk med børsen, og den kommer til å hjelpe meg i min langsiktige investeringsstrategi når børsen går i minus.

 

Har du gjort noen usmarte økonomiske valg?
Min verste økonomiske investering var da jeg ”giftet meg” med aksjen Lifeassays. Den gikk opp 108% for så å gå –40%. Der jeg lærte meg en lekse.

 

Har du bøker om temaene du kan anbefale?
– Av bøker finnes det mange såklart. Mine favoritter er ”A Random Walk Down Wall Street”av Burton Malkiel samt ”The Most Important Thing” av Howard Marks. Dessuten må jeg jo anbefale min egen bok som jeg skrev sammen med Anna Svahn ”Investeringsguiden – Så kommer du igång med ditt sparande”. ”The Richest Man in Babylon” av George S Clason er også bra samt ”One Up On Wall Street” av Peter Lynch.

 

 

TRE RÅD TIL DEG SOM VIL STARTE MED INVESTERINGER

– Spar til deg selv først. Spar minimum 10% av lønnen din og overfør disse direkte til aksjesparekonto når lønnen kommer.

 

– Invester hver måned. På denne måten får du på sikt et jevnt innkjøpsnivå og du trenger ikke bekymre deg for å time børsen.

 

– Spre risiko. Spre pengene i fond for å få eksponering mot mange ulike aksjer, og spre porteføljen ut i ulike bransjer/sektorer globalt.

 

 

 

 

 

 

 

Category
Portett