Marcela Klang
16106
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16106,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-1.0,qode-theme-børsdamer,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

About This Project

MARCELA KLANG

Assisterende sjef for aksjeanalyse, Handelsbanken Capital Markets i Stockholm
Still deg spørsmålene: Hva er drømmen din? Hva vil du gjøre med pengene?

Marcela Klang er fungerende sjef for aksjeanalyse i Handelsbanken i Stockholm. Hun elsker matematikk, lærte svensk ved en tilfeldighet og inspireres av folk som virkelig brenner for det de gjør.

 

SØVN OG MORGENRITUALER 

 

Når står du opp?
– Det varierer. Er det kvartalsrapportering fra børsnoterte selskaper jeg følger, er jeg på jobb innen 07 for å kommentere tallene. I roligere perioder våkner jeg med barna, og spiser frokost sammen. Så følger enten jeg eller mannen min dem til skolen.

 

Men man vet aldri når man følger børsselskaper. Det har hendt at selskapene melder om et resultatvarsel (børsmelding når selskapet ser inntjening blir vesentlig dårligere enn markedet forventer red.anm.) under frokosten når jeg er alene med barna.

 

Smått mer hektisk…
– Ja, barna fikk leke med en stor post-it blokk, mens jeg dro frem laptopen og jobbet. Det ble post-it kaos og det tok lang tid å rydde i etterkant. Men jeg fikk da kommentert børsmeldingen.

 

Heldigvis har jeg en moderne arbeidsgiver som har forståelse for småbarnsforeldre. Å hente og levere barn er for eksempel ikke et problem. Det tenker jeg er viktig for å tiltrekke og beholde de beste hodene. Kvinner som menn.

 

Har du et morgenrituale?
– Jeg trenger tid til å våkne om morgenen, elsker kaffe og lang frokost. Sjekker eposten og nyheter under frokosten. Etter det er det full rulle hele dagen.

 

JOBB

 

Hvordan har veien vært frem til i dag?
– Jeg er født og oppvokst i Slovakia, nær grensen til Tsjekkia og Polen. Da jeg var 8 år gammel tok kommunismen slutt, og jeg fikk tidlig lyst til å reise ut og oppdage verden. Matematikk har alltid vært mitt favorittfag, men også språk, og jeg lærte engelsk, tysk og fransk. Jeg jobbet og studerte ved School of Business, Economics and Law i Praha, og der begynte jeg å lære svensk ved ren tilfeldighet, for å legge til et litt mer uvanlig språk. Så søkte jeg på studier i Sverige og endte opp i Umeå. Etter et praktikantforetak i Brussel skrev jeg min masteroppgave om banker og deres kreditt til selskaper. I oppgaven min endte Handelsbanken på topp, så jeg bestemte meg for å søke jobb der. Slik var det, tre uker senere begynte jeg på et lite kontor i Handelsbanken. Dette er 15 år siden. Etter et par år byttet jeg til aksjeanalyse, og der har jeg virkelig funnet det jeg brenner for.

 

Hva består dagen din av?
– Jeg analyserer børsnoterte selskaper, snakker med ledelsen, investorer og prøver å finne fremtidige vinnere i aksjemarkedet. Du lærer mye på jobben; om nye trender og produkter. Og så blir jeg inspirert av drevne mennesker som er veldig lidenskapelige om hva de gjør.

 

COVID19 skaper stor uro og usikkerhet også i vår bransje. Vi har blitt tvunget til å omstille oss til en heldigital hverdag. Det er vanskelig å si hvilke konsekvenser det vil ha på hverdagen fremover, men hvor det er utfordringer finnes også muligheter.

 

INVESTERINGER 

Hva investerer du i? 
– Som aksjeanalytiker har jeg ikke lov til å investere i aksjeselskap jeg følger. Jobb og familie krever mye av tiden. Jeg har tidligere investert i enkeltaksjer, men nå er det enklere for meg å spare i fond. Et tips er å sjekke fondets rating på Morningstars nettside.

 

Mine investeringer har ulik tidshorisont. Vi er på leting etter ny bolig, så egenkapitalen har vi satt på en vanlig konto som er lett tilgjengelig. Pensjonspenger skal vokse på børsen.

 

Hvordan startet du å investere? 
– Tanken med de første investeringene var å erfare og oppleve hvordan det føltes å investere egne penger i selskaper. Hvordan det føltes om aksjen gikk opp eller ned. Jeg valgte selskaper som jeg forstod og hvor jeg kunne se et potensial.

 

Har du noen bøker du anbefaler om investering?
– Jeg har flere bøker om investeringsstrategier i bokhyllen, men boken som har gjort størst inntrykk er Dale Carnegie – Hvordan vinne venner og påvirke dine omgivelser: Om kommunikasjon mellom mennesker.

 

Hva har vært din dårligste økonomiske investering?
– Kommer ikke på noe konkret.

 

 

TRE RÅD TIL DEG SOM VIL STARTE MED INVESTERINGER

 

Les, prat med mennesker som kan mer enn deg, be om tips

-Sett av  ”læringspenger”, småbeløp og prøv

-Still deg spørsmålene: Hva er din drøm? Hva skal du gjøre med pengene?

 

 

 

 

 

Category
Portett