Marie Olaussen
16096
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16096,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-1.0,qode-theme-børsdamer,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

About This Project

Marie Olaussen

Samfunnsredaktør i Tønsberg Blad, kjent for spareprosjektet ``Hvordan bli rik på et år``.

Marie startet prosjektet «Kan jeg bli rik (og lykkelig) på ett år», der hun tester sparetips og får kontroll på økonomien, både i avisa og på Instagram-kontoen @hvordan_bli_rik.

 

SØVN OG MORGENRUTINER

Når starter dagen din?
Jeg står ofte opp mellom fem og seks om morgenen.

 

En morgenfugl! Ingen morgen uten?
-Tre store kopper te med melk og enten litt skriving eller lesing før jeg vekker ungene. Hvis kjæresten min er her, blir det bare te og frokost og litt mer søvn. Er det en normal arbeidsdag, halser jeg avgårde fra Holmestrand til jobben i Tønsberg rundt halv åtte.

 

 

 

JOBB

Når starter du?
-Jeg begynner på jobb i Tønsbergs Blad klokka 8.

 

Du er særlig kjent for spareprosjektet “Hvordan bli rik (og lykkelig) på et år”. Hvordan kom du på det?
-Prosjektet startet med podkastserien “Slik blir du rik på et år”, fra TB-podden. Det var min egen økonomiske utilstrekkelighet som gjorde at jeg plutselig fikk SKIKKELIG NOK en januardag i 2019, og bestemte meg for å ta grep. Tanken var at det sikkert ikke var flere enn meg som var blakk i januar. Jeg tenkte jeg kunne bidra til mer kunnskap og inspirasjon om personlig økonomi hvis jeg kunne være ærlig om min egen situasjon. Jeg bestemte meg tabloid nok for å “bli rik på et år”.

 

Hva har du gjort for å nå målet?
-I et halvt år prøvde jeg å følge budsjettet jeg hadde satt opp uten hell. Det var veldig vanskelig, og jeg prøvde å lære meg alt på en gang. Både nedbetaling av kredittkortgjeld, sparing til buffer, ekstra pensjonssparing og feriesparing samtidig gikk jo ikke bra. Så jeg lærte at jeg måtte gjøre en ting av gangen. Først den dyre gjelda, så bufferkonto, og så andre drømmer. For å få til alt jeg ønsket å gjennomføre, måtte jeg kutte i forbruket (spesielt mat og klær), og øke inntektene. Dette gjorde jeg ved å leie ut leiligheten og hytta mi på Airbnb.

 

 

Så en ting om gangen. Hva ble de viktigste milepælene i 2019?
-Januar: Å innrømme at jeg hele tiden bruker mer penger enn jeg har. Juni: Nedbetalt kredittkortgjeld og startet Instagram-kontoen. August: Klarte for første gang å holde budsjettet. Høsten: Bufferkontoen var på plass. Jul: Jeg betalte alle gavene med penger jeg hadde satt av gjennom året.

 

Og det viktigste du har lært?
-At jeg ikke er håpløs med tall. Jeg har alltid gitt meg selv “lov” til ikke å forstå økonomi, fordi jeg ikke var god i matte. Men så viser det seg at pluss og minus – eller inn på konto/ut av konto – er ganske enkelt.

 

Det som overrasker meg mest er at jeg fikk det til og at det har blitt hverdagen min å bruke mindre penger enn jeg har. Nå blir jeg ikke overrasket av regninger, for jeg vet at de kommer, og jeg har satt av penger til utgiftene. Jeg trodde ærlig talt dette skulle bli som alle de andre dillene mine, trening, rydding og strikking – noe jeg brenner ivrig for i noen uker, for så å aldri holde på med det igjen.

 

INVESTERINGER

 

Hva investere du i?
-Jeg investerer i to indeksfond DNB USA Indeks og DNB Global Indeks. I utgangspunktet har jeg tenkt at det første skal være det langsiktige “bli rik”-fondet, mens det andre skal være et mindre kortsiktig (men mer enn sju år) morofond. Det er i USA Indeks jeg har fast spareavtale hver måned. I Global sparer jeg hver torsdag når Else på Instagram-kontoen @berikelse har sin spareutfordring. Det er moro. I tillegg sparer jeg til ungene mine i et horisont-fond med lavere risiko.

 

Jeg startet å investere fordi min rådgiver i Danske Bank sa jeg burde det, et par år før jeg forsto hva det dreide seg om i det hele tatt. Da var jeg overbevist om at investeringer var å kaste pengene rett ut vinduet. Det viste seg at jeg tok feil.

 

 

Hva er din investeringsstrategi?
-Strategien er “jevnt og trutt”. Fast beløp hver gang jeg får lønn. Ser ikke noe mer til det. Selv om jeg mot alle råd faktisk sjekker fondene hver dag. Og kanskje til og med tre ganger om dagen. Men jeg sitter stille i båten nå som det blåser på toppene, og hadde helt rolige nerver også 16. mars, da børsen nådde sitt bunnivå i år.

 

 

 

 

Og din dårligste økonomiske investering?
-Ja, si det. Det er jo ikke en dårlig investering, men det hender jeg har blitt litt ivrig å investert mer penger enn jeg egentlig burde. Det sitter hardt inne å ta ut pengene igjen, så da har jeg et par ganger måttet stramme veldig inn på forbruket for å glatte over investeringsiveren.

 

 

 

Har du bøker om investering/finans du anbefaler? 
-The Complete Guide to Money av Dave Ramsey var en super nybegynnerbok for meg som trengte å snu om på tankesettet mitt.
Everyday Millionaire av Chris Hogan er en casebasert lærebok i investeringer, den likte jeg godt. Rich Dad, Poor Dad av Robert Kiyosaki leste jeg akkurat. Pengesnakk av Lise Vermelid Kristoffersen er en fin innføring i hvorfor det er smart å spare.

 

 

 

 

TRE RÅD TIL DEG SOM VIL STARTE Å SPARE

  1. Spar med en gang du får lønn – det er ikke sikkert det er noe igjen om du skal vente å se hva som blir igjen i slutten av måneden.
  2. Spar både kortsiktig og langsiktig. Kortsiktig sparing på sparekonto kan brukes til julegavehandel, ferier og noe spesielt du ønsker deg. Langsiktig sparing i indeksfond bør få stå mer enn sju år, så sett av penger du vet du ikke trenger i hverdagen til dette formålet.
  3. Sett deg inn i hva du investerer pengene dine i. Forstå det, og spør til du har forstått. Enten banken, en venn du vet investerer, eller send spørsmålet til noen i sosiale medier du stoler på.

 

 

 

 

 

 

Category
Portett