Mona Jostedt
15795
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15795,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-1.0,qode-theme-børsdamer,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

About This Project

MONA JOSTEDT

Daglig leder i PERX folkefinansiering
Min dårligste økonomiske investering har vært å ikke investere, dvs. forbruk.

SØVN OG MORGENRUTINER

Bruker jeg vekkerklokke, setter jeg den på kl 5.45. Men, i det siste så har jeg gått over til å stå opp når barna våkner i 6-tiden. Jeg må ha en dusj, havregrøt og en kopp kaffe med melk for å starte dagen. Ellers, er morgenritualet mitt å få tre barn i barnehagealder ut av døren så fort jeg kan uten å få grøt eller snørr på jobbklærne mine og rekke et raskt blikk i speilet for å sjekke at mascaraen og håret ser ok ut. Arbeidsdagen starter vanligvis mellom 8-9.30 avhengig av om jeg leverer i barnehagen eller ikke.

 

INVESTERINGER

Jeg kategoriserer investeringene mine i langsiktige investeringer med en tidshorisont på 15 år pluss, og kortsiktige plasseringer.

De langsiktige investeringene er grunnmuren i økonomien min og gir meg økonomisk trygghet. Foruten huset vi bor i, har jeg investert i en sentral leilighet, aksjefond og enkeltaksjer. Jeg ser for meg at jeg aldri kommer til å realisere disse investeringene helt, men heller leve av kontantstrømmene de gir meg i form av leieinntekter og (aksje)utbytte. I dag går kontantstrømmene inn i de kortsiktige plasseringene mine.

 

I fremtiden (f.eks. når vi blir pensjonister), så er tanken at vi skal kunne spe på pensjonen vår slik at vi kan reise masse og kose oss. Noen av enkeltaksjene gir ingen utbytte og er høyst risikable investeringer. Formålet med investeringen i disse har da vært å være med på en kjempeopptur dersom det går bra. Men, da er risikoen også at jeg kan miste hele eller deler av disse investeringene.

 

De kortsiktige plasseringene er diverse bankkonti med forskjellige formål. Jeg har vanligvis en bufferkonto med 3-4 månedslønner til uforutsette utgifter eller spennende aksjekjøp, og min mann og jeg overfører månedlige beløp til bla. en feriekonto som delvis dekker de årlige utgiftene vi har i forbindelse med ferie.

 

Jeg har en månedlig spareavtale i fond og kommer jeg over spennende enkeltaksjer så bruker jeg et beløp fra bufferkontoen min for å finansiere kjøpet.

 

Fordelingen av investeringer i aktivaklasser har vært litt tilfeldig, men jeg har en hovedvekt av investeringer i det jeg anser som relativt trygt over tid, dvs eiendom. Jeg har valgt å investere i (risikable) enkeltaksjer som jeg tror på for å være med på en eventuell oppside som en slags bonus til økonomien dersom de slår til.

 

 Min dårligste økonomiske investering har vært å ikke investere, dvs. forbruk. Da jeg fikk min første jobb etter studiene, så syntes jeg det var så fantastisk med god råd. De første årene etter studiene brukte jeg derfor mye penger på fine restauranter, pene klær, sko og vesker. Jeg kjøpte en liten leilighet også, men den valgte jeg å selge litt på impuls fordi jeg skulle flytte til utlandet. Jeg må være en blant få som faktisk har sittet igjen med et lån til banken etter at leiligheten var solgt. Det salget er en av de få tingene i livet jeg har angret mye på i ettertid.

 

TRE RÅD TIL DEG SOM VIL STARTE MED INVESTERINGER

Spar litt istedenfor ingenting. Så lite som 500kr i måneden i en spareavtale med fond blir anselige summer over tid. Og du merker ikke at det forsvinner fra kontoen en gang.

 

Ha et bevisst forhold til tidshorisont og formål for investeringene dine og velg risiko og likviditetsgrad i forhold til når du planlegger å realisere investeringene. Langsiktige investeringer kan med fordel ha høyere risiko og være mindre likvide enn om investeringen skal brukes til en ny bil neste år.

 

Krydre investeringsporteføljen din med enkeltaksjer i start-ups! Det innebærer høy risiko, men du kan være med å forme fremtiden ved å investere i nye konsepter du synes er spennende. Med aksjebaserte folkefinansieringsplattformer slik som Around og Dealflow, kan alle investere små og store beløp i innovative selskaper.

Category
Portett