SØVN OG MORGENRUTINER
Jeg står opp i halv sju-tiden og gjør barna klar for skole. Så starter arbeidsdagen min kl.8. Jeg jobber som dagtrader, noe som betyr at jeg kjøper og selger aksjer daglig. Det har jeg drevet med i sytten år.
Og for syv år siden tok jeg steget helt ut, sa opp min faste jobb og bli dagtrader på heltid. Jeg har frihet til å legge opp dagen slik jeg vil – helt fantastisk! Parallelt med dagtrading jobber jeg også med å lansere et nettkurs for de som vil starte med dagtrading.
INVESTERINGER
Jeg er oppvokst med en svært børsinteressert mor, og hjemme stod tekst-TVen på med aksjekurser. Jeg var 19 år da jeg startet å handle aksjer, først og fremst aksjer med høy utbyttekapasitet. Formålet den gang var å spare langsiktig til en buffer, men med tiden økte interessen for kortsiktig aksjehandel.
Min investeringsstrategi er fordelt på fem porteføljer som har ulik tidshorisont og mål:
1. Dagtradingsporteføljen (kjøp og salg av verdipapir i løpet av en dag) – er tom når jeg stenger for dagen.
2. Swingtrading (man eier aksjen mellom 2 til 14 dager) – i den har aksjene minst to dager på og nå forventet salgskurs.
3. 2 års porteføljen – aksjen har to år på og nå forventet salgskurs.
4. 4 års porteføljen – aksjen har fire år på og nå forventet salgskurs.
5. Utbytteporteføljen – her finnes aksjer med høy utbyttekapasitet.
All utbytte fra portefølje nr 2 til nr 5 reinvesterer jeg, mens gevinsten fra dagtradingporteføljen er «lønnen» min.
I dagtrading følger jeg aksjen i ca. 14 dager før jeg kjøper eller selger. I løpet av de to ukene analyserer jeg trender, ser på støtte og motstand i aksjen samt indikatorene RSI og Stochastic. Ofte er det mellom 40 øre og 1 kr som gevinsten blir per trade. Formålet med dagtradingen er å kjøpe og selge aksjen under kort tid med små gevinster som til slutt blir en stor sum. Prinsippet «Mange bekker små…» er og blir mitt mantra.
Formålet med de andre langsiktige porteføljene, er å kjøpe aksjer som ser bra ut på lengre sikt etter at jeg har gjort en grundig analyse, for eksempel når en aksje bryter gjennom motstanden og får økt støtte. Dette kan indikere en positiv trend. Jeg har ulike mål i kroner for hvor mye utbytte aksjen skal gi. Jo mer jeg studerer aksjekursen, dess bedre lærer jeg aksjens «mønster» så jeg vet hva jeg kan forvente meg å få i utbytte.
Min verste investering var da jeg i 2014 investerte i Northland Resources, som var en ordentlig rakett på børsen. I stedet for å følge strategien og selge ned på et gitt tidspunkt, ble jeg med videre – til det gikk konkurs. Det tok nærmere to år å hente inn det jeg tapte. Nå investerer jeg utelukkende i store, stabile selskaper på Stockholmsbørsen.
TRE RÅD TIL DEG SOM VIL STARTE MED INVESTERINGER
1. Sett opp sparemål, strategi og tidshorisont. Fokuser i starten på 1 – 5 selskaper og følg nyhetsbildet og aksjebevegelsene, før gjerne en loggbok over aksjekursen og legg merke til hvordan aksjene reagerer på globale nyheter og nyheter om selve selskapet. Ikke glem å se på kurtasjeavgiften: Fordel kjøp og salg på ulike handelsplattformer, så du får en bra «over-all» kurtasje.
2. Spar månedlig. Ta ut små utbytter, det gjør at du ikke blir grådig og sett opp et realistisk mål for utbytte per dag, for eksempel 50 – 100 kr dagen i starten. Så kan du øke summen når du kjenner deg sikrere på det du gjør.
3. Les bøker om investeringer. Natalie Ericssons «Kvinnorna som äger börsen», Tobbe Roséns «Autobahn til lønsam trading» og «Hjärnkoll på pengarna» av Elin Helander er fine bøker, synes jeg.