Kapital kåret henne til den 12. mektigste kvinnen i norsk næringsliv i 2018. Silvija Seres har doktorgrad i matematikk fra Oxford og MBA fra Insead. Hun har mange hatter og beskriver seg selv om ultålmodig, sta og smart.
SØVN OG MORGENRUTINER
Hvordan starter dagen din – noen morgenritualer du skal gjennom?
– Står opp tidlig, legger meg tidlig, er A menneske i et hjem med 6 B mennesker. Lite populær av den grunn. Morgenritualet er en kopp kaffe, og PC i en tid der ingen forstyrrer og jeg kan skrive tidlig svar på eposter som har ligget for lenge, eller oppgaver som jeg gruer meg til, særlig om kvelden.
Hvor tidlig er det snakk om?
– Tidlig, ca kl 6 nå. I fjor sto jeg opp kl 4 for å jobbe, men det er rett og slett ikke sunt har jeg lært.
JOBB
Hva driver du med akkurat nå?
– Jeg har vanligvis 5 hatter: foredragsholder, styreproff, grunder, investor, podkaster. Og så mamma til 4, og prosjektleder for et voldsomt husprosjekt, og så skriver jeg en bok. Men det som tar aller mest tid nå, by far, er LØRN gründerprosjektet, der vi forsøker å lage et strukturert bibliotek om nye innovasjonsprosjekter fra hele Norge. Vi har på to år laget 700 slike historier, og satser på 1001 historie om Norge innovasjonsevne og vilje innen 2021. Dette blir den nye måten å gjøre livslang læring.
Hun forteller at hun er nerd på god teknologi og nye muligheter. Favorittappene er Audible, Twitter og NRK.
– Jeg elsker å lære, siden jeg vet at kunnskap er makt. Hun leser masse. The Economist, Wired, CB Insights og masse bøler på Audible. Liker modige sjeler som står på for en god sak, og bruker både hode og hjertet. Er altfor lett antennelig for spennende prosjekter, så jeg tar på meg for mye, fullt vitende at dette koster barna mine mest.
Hvem er din fremste inspirasjon for å håndtere endringene som kommer i fremtiden?
– Endringene som alltid har kommet, og de nye som kommer fremover: mine foreldre. De var modige som dro fra Jugoslavia, fra gode jobber og sosial status, fordi de ville gi sine to døtre bedre fremtidsmuligheter. De ga opp alt i grunnen, og tålte ganske mye skit fra kollegaer som ikke ser intelligens bak ruskete uttale. Men de har alltid vært fremtidsoptimister, og det er den beste arven Gabriella og jeg og kunne få.
Du er blant annet styreproff – styreleder i NRK og styremedlem i en rekke selskaper i Norge. Kun 16% kvinner sitter i styrer. Hva tror du kan gjøres for å øke andelen?
– Du, det er veldig enkelt. Hent inn flere damer. Og de som ikke tror at de finnes nok damer som f.eks kan teknologi og vil styre, bør sjekke våre 250 damer på lørn.tech – der kan du til og med lære om hva de er gode på, og hvordan de tenker på innovasjon.
Og så er du gründer. Hva ser du som de største utfordringene for entreprenører i dag?
– Det er utrolig tøft å være grunder, fordi de fleste overlever ikke den lange ørkenvandringen til positiv cashflow. Det holder ikke med nok produkter, ideer, penger eller folk. Det går på utholdenhet og vilje. Det hjelper det selvfølgelig om man har tilgang til de beste hodene som også er optimister og gode i team.
Og masse flaks.
INVESTERINGER
Hvordan startet du å investere?
– Brukte penger fra styreverv og alle bonuser fra jobb, også lønn. Men det var før dette husprosjektet. Nå vedlikeholder jeg porteføljen, ca 30 selskap.
Hva investerer du i – og til?
– Inventerer i tidligfase teknologiselskaper, det er deep-tech i prosessindustri Norge har en historisk, kulturell og geografisk fordel i, og der finner jeg altfor mange gode caser. (Red.anm: Gå inn på nettsiden silvijaseres.com under fanen Investor hvis du vil vite mer).
Hva er din investeringsstrategi?
– Lystbetont kunnskap. Jeg satser på folk, ikke produkt, for selv det beste produktet feiler hvis ikke folka evner å selge det.
Og din dårligste økonomiske investering?
– Flere gründerselskaper med super ide, men for lite flaks.
Har du bøker om investering/finans du anbefaler?
– AI superpowers, Industries of tomorrow, Surveillance capitalism. Ikke direkte finans, men det finans skal bli!
TRE RÅD TIL DEG SOM VIL STARTE MED INVESTERINGER
– Bare sats med penger du kan tape
– Sats på det du vil lære mer om
– Sats på folk, ikke teknologi