Vilde Ahlstrøm
16025
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16025,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-1.0,qode-theme-børsdamer,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

About This Project

VILDE AHLSTRØM

Investeringsrådgiver i Pareto Wealth Management
Mange er komfortable med å ta relativt høy risiko når de gjør investeringer i eiendomsmarkedet ved å benytte høy belåningsgrad, men er ukomfortable med å ta risiko i aksjemarkedet.

SØVN OG MORGENRUTINER

– Jeg står opp kl 06.30 hver morgen, sjekker mailen min og dusjer. På vei til jobb sjekker jeg alltid nyheter, oljeprisen og amerikanske og asiatiske børser. Frokost spiser jeg på jobb etter morgenmøte. Men akkurat nå er jeg på flyplassen i Kirkenes og venter på flyet mitt tilbake til Oslo. Jeg har vært på rypejakt her i Finnmark.

 

INVESTERINGER

 

Du har jobbet som aksjemegler og nå som investeringsrådgiver som gir råd og finansielle planer til personer og forretninger. Kan du fortelle litt om veien dit?

– Jeg fullførte en bachelorgrad i finans på BI etter videregående. Planen var å jobbe i ett år i studierelevant jobb før en master i finans. Nå har jeg jobbet syv år i finans og har fortsatt ikke påbegynt mastergraden. Jobben har vært spennende og det har ikke vært fristende å legge jobben til side til fordel for mer studier. Nettopp fordi jobben er veldig lærerik. Du møter mange kunnskapsrike mennesker i arbeidshverdagen, både kollegaer og kunder.

 

Hva investerer du i – og til? Hva er din investeringsstrategi?

– Jeg investerer i aktivt forvaltede aksjefond og aksjer på Oslo Børs. Jeg investerer i selskaper jeg har tro på og har et langsiktig investeringsperspektiv. På grunn av jobben min har jeg bindingstid på aksjene jeg kjøper. Jeg kan derfor ikke trade aksjer. Kvinner kan absolutt med fordel investere mer verdipapirer. Ved å unngå å investere i aksjer og fond taper du eierskap i selskaper, innflytelse, potensiell avkastning og utbytter.  Å investere penger i aksjemarkedet er en måte å bygge formue på. I mine øyne betyr det mer frihet og selvstendighet.

 

Hva kan vi som investerer gjøre for å løfte flere kvinner og entreprenørskap frem?

Oppfordre hverandre til å eie og investere mer. Samfunnet oppfordrer kvinner til å søke på lederstillinger og styreverv i større selskaper, som er veldig positivt, men i et selskap er det eierne som sitter med størst makt, ikke daglig leder eller styreleder. For at kvinner skal få ytterlige innflytelse må kvinner derfor øke sine eierandeler. For å være villig til å ta en bestemt risiko må en gjøre seg oppmerksom på hva som er den potensielle oppsiden, eller gevinsten,  knyttet til risikoen.  Risiko og oppside knyttet til en investering er i utgangspunktet helt lik uavhengig om det er en mann eller dame som gjør investeringen. En aksje bryr seg ikke om det er mann eller kvinne som eier den.

Jeg tror at et så enkelt regnestykke som illustrerer rentes rente-effekt på et investert beløp er kanskje den mest hensiktsmessige måten å illustrere den økonomiske effekten ved langsiktig investering.

 

Eksempel: Investerer du 1 000 000 kr ved år 0 og klarer å oppnå 10 % avkastning på kapitalen hvert år, har kapitalen vokst til ca 6 700 000 kr etter 20 år, før skatt og kostnader.

 

Jeg tror mange er komfortable med å ta relativt høy risiko når de gjør investeringer i eiendomsmarkedet ved å benytte høy belåningsgrad, men er ukomfortable med å ta risiko i aksjemarkedet. Muligens fordi man er usikker på hva man konkret skal plassere penger i. Noen er kanskje ikke klar over hvor tilgjengelig aksjemarkedet er. Dersom man er usikker på aksjemarkedet og mener selv at man ikke besitter nødvendig god nok erfaring eller kunnskap kan det være klokt å starte med å investere i fond fremfor enkeltaksjer. Rådfør deg med andre som har erfaring, men ikke stol blindt på alle anbefalinger du får. Jeg kan anbefale bøkene The Intelligent Investor og Rich Dad, Poor Dad. Dersom man er interessert i investeringer i enkeltaksjer vil jeg anbefale å lese selskapsanalyser.

 

 

Hva er din dårligste økonomiske investering?

– Jeg kjøpte Northern Drilling på ca 50 kr og sitter fortsatt med den aksjen.  Om man tar en titt på dagens kurs ser man at den investeringen ikke er i pluss enda for å si det slik.

 

 

TRE RÅD TIL DEG SOM VIL STARTE MED INVESTERINGER

 

Vær investert. Ikke bruk for lang tid på å prøve å time en god kjøpsinngang dersom du har et langsiktig perspektiv på investeringene dine. Det kan ende med at man blir sittende på sidelinjen mens markedet går ifra deg.

 

Invester i aksjer og fond med daglig likviditet.

 

Vær langsiktig. Det er vanskeligere å hente avkastning fra kortsiktig trading av aksjer. Da må du i så fall ha tid til å følge aksjeselskapene og markedet daglig og veldig tett.

 

 

 

 

 

 

Category
Portett